Sunday, January 29, 2006

3. Tällainen olen

Omaan ostokäyttäytymiseeni vaikuttavia demografisia tekijöitä eli kovia tietoja ovat
- 19-vuotias nainen
- naimaton
- soluasunto Helsingissä
- ei tukien lisäksi muita tuloja
- yo-pohjainen datanomiopiskelija
- suomenkielinen

Valitsin minulle tärkeäksi tuotteeksi tietokoneen. Demografisten tekijöiden perusteella on helppoa päätellä, että tarvitsen tietokonetta jo opiskelunkin vuoksi. Lisäksi käytän tietokonetta vapaa-ajalla esimerkiksi musiikin kuunteluun, Internetissä liikkumiseen ja yhteydenpitoon kavereiden ja sukulaisten kanssa.

Tietokoneen hankkimiseen liittyviä käyttötarpeita(eli mihin käyttöön tuote hankitaan) ovat mm.
- koulutyöskentelyyn sopiva
- ohjelmistoltaan hyvin varustettu
- tehokas ja muistiltaan tilava

Käyttötarpeet voi osittain päätellä demografisista taustatekijöistä.

Välinetarpeet(emootiotarpeet) ratkaisevat, minkä tietokoneen esillä olevista vaihtoehdoista mahdollisimmin valitsisin. Tähän vaikuttaa esimerkiksi mahdollisen statuksen hankkiminen. Omassa tapauksessani haluaisin kenties tehdä hienolla tietokoneella vaikutuksen ihmisiin ja sitä kautta välittää tiedon osaamisestani. Tämä voisi Maslowin tarvehierarkian mukaan kuulua sosiaalisiin tarpeisiin ja arvostuksen tarpeisiin. Oma tahto kouluttaa ja sivistää itseään taas kuuluu itsensä kehittämisen tarpeisiin.

Psykologiset tekijät ovat henkilökohtaisia piirteitä, jotka vaikuttavat ostokäyttäytymiseen, eli esimerkiksi arvot, asenteet, kiinnostuksen kohteet, lahjakkuus ja perusluonne. Olen luonteeltani rauhallinen, olen kiinnostunut tietokoneista ja useampi sukulainenkin on ohjelmoija.

Sosiaaliset tarpeet liittyvät viiteryhmiin ja kulttuureihin. Omia jäsenryhmiäni ovat esimerkiksi perhe, kaverit ja koulun luokka. Ihanneryhmiäni voivat olla esimerkiksi valmistuneet datanomit ja muut tietokoneosaajat. Oman maailmani negatiivisia ryhmiä ovat esimerkiksi ihmiset, jotka eivät ymmärrä mitään tietokoneista. En siis halua kuulua heihin. Näiden ryhmittelyjen mukaan ostan tietokoneen, koska haluan oppia käyttämään sitä. Kulttuurimme on länsimainen ja tietokoneet muun teknologian ohessa ovat yleisiä ja niiden ymmärtämisestä on suurta hyötyä. Joskus tietokoneiden käyttäminen on välttämätöntä esimerkiksi tiedonetsintään ja koulutyöskentelyyn.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home